Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Φεστιβάλ για την οικονομική κρίση στην Επίδαυρο

Leave a Comment
Tο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Culture "World Crisis Theatre" και το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου διοργανώνουν θεατρικό φεστιβάλ με θέμα την παγκόσμια οικονομική κρίση.

 Συμμετέχουν ομάδες από πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Πορτογαλία).
Στην έναρξη του φεστιβάλ (23/8) ο γάλλος σκηνοθέτης Μπρούνο Φρέισνετ παρουσιάζει ένα απόσπασμα από το έργο του Ντέιβιντ Χέαρ, The Power of Yes. Πρόκειται για θεατρική μεταφορά της έρευνας που έκανε ο Χέαρ σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και η οποία περιλαμβάνει συνεντεύξεις από κορυφαίους οικονομολόγους, δημοσιογράφους και μεγαλοεπενδυτές, όπως ο Τζορτζ Σόρος.
Την ίδια ημέρα θα παρουσιαστεί το έργο Cyclops-Survival που έγραψε και σκηνοθετεί ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Γιάγκος Ανδρεάδης.
Πρόκειται για μια μπρεχτικού τύπου διασκευή του σατυρικού δράματος Κύκλωψ του Ευριπίδη, με θέμα την ανθρωποφαγία, όχι μόνο την κυριολεκτική, αλλά, κυρίως, την πολιτική και κοινωνική προέκτασή της, όπως τη βιώνει κανείς μέσα στον ζόφο της σημερινής κρίσης. Υπηρετώντας μια τέτοια λογική, οι ηθοποιοί (Χρήστος Ευθυμίου, Γιώργος Μωρογιάννης, Μάνια Παπαδημητρίου, Κίμων Ρηγόπουλος κ.α.) μεταμορφώνονται άλλοτε σε μυθικά όντα και άλλοτε σε σημερινούς πάσχοντες και αγωνιζόμενους ανθρώπους.

Το Σάββατο, 24 Αυγούστου, η μέρα ξεκινά με την Ιταλία και το έργο Espoti a tuto, που σκηνοθέτησαν οι Τομάσο Θέλανγκ και Φραντσέσκο Τζιούφρε. Αφορά μια ομάδα ανδρών και γυναικών, που προέρχονται από μια χώρα της κρίσης, οι οποίοι σε απροσδιόριστο χώρο και χρόνο προσκαλούνται από έναν Χάροντα του Δάντη να ξεκινήσουν μαζί ένα ταξίδι. Η δυσφορία, η αναγκαιότητα για ομορφιά, η περιέργεια και η επιθυμία μιας νέας ουτοπίας τους οδηγεί να αρπάξουν την ευκαιρία, να ξεχάσουν τους παλιούς εαυτούς τους και να αφήσουν τα πάντα πίσω.

Η Πορτογαλία συνεχίζει το πρόγραμμα με την Απάντηση. Σε κείμενο και σκηνοθεσία Ούγκο Μιγκέλ Κοέλο, η παράσταση -μέσα από δηλώσεις κοινωνιολόγων, οικονομολόγων, δημοσιογράφων και πολιτικών- αναζητά απάντηση στο ερώτημα: Έχουμε ακόμα χρόνο για να αλλάξουμε αυτή την πορεία;

Το φεστιβάλ κλείνει (25/8) η γερμανική συμμετοχή, με το έργο The Satyr Play, σε κείμενο και σκηνοθεσία Κατερίνα Κόκκινος Κένεντι και Αντρέας Βρος.
Πρόκειται για μια σατιρική προσέγγιση των Ευμενίδων. Με φόντο τη δίκη του Ορέστη, μια συλλογική πρωτοβουλία από την Αυστραλία, το γερμανικό Human Waste Theatre και μια ομάδα ηθοποιών από το Βερολίνο, γίνονται ένα με το κοινό για να "παίξουν" με τους δικαστές και τις μυθικές φιγούρες του δράματος

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
23, 24, 25 Αυγούστου 2013, στις 8:00 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη.



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: