Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Θεατρικες Πρεμιερες 2014

Leave a Comment
Οι Θεατρικές Πρεμιέρες του Δήμου Καλαμαριάς έρχονται για δεύτερη χρονιά στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς. Το πρόγραμμα αυτής της χρονιάς περιλαμβάνει τρεις θεατρικές παραγωγές ομαδων-σχημάτων της πόλης.


Ομάδα Φοιτητών Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ.
Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014
Friday, Bloody Friday, σε σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία Πάνου Δεληνικόπουλου.

Μια παράσταση θεάτρου της επινόησης (devised theatre), πάνω στη σχέση μας με τον θάνατο, δηλαδή με την ίδια τη ζωή. Αλήθεια, πώς αντιμετωπίζουμε σήμερα το μυστήριο του "περάσματος";
Στο πρόγραμμα της παράστασης ο Φρανσουά Μιττεράν προτείνει μια απάντηση: "Πώς πεθαίνουμε; Ζούμε σ' έναν κόσμο όπου το ερώτημα αυτό τρομάζει, και προτιμούμε να το παραβλέπουμε. Άλλοι πολιτισμοί, πριν από μας, κοιτούσαν τον θάνατο κατάματα. Απέδιδαν στο πεπρωμένο τον πλούτο και το νόημα που του αρμόζει. Πιθανώς οι αναφορές στον θάνατο να μην ήταν ποτέ τόσο φτωχές όσο τον καιρό αυτό της πνευματικής ξηρασίας, όποι οι άνθρωποι, πιεσμένοι να υπάρξουν, φαίνεται πως αυποφεύγουν το μυστήριο: το μετά την ύλη και τον χρόνο, την ουσία των φόβων και της ελπίδας, τον πόνο του συναθρώπου, τον ακατάπαυστο διάλογο της ζωής και του θανάτου". Αυτή η υπέρβαση, που όπως έγραψε ο Εμπειρίκος, μετατρέπει σε "οίστρο της ζωής τον φόβο του θανατου", βρίσκεται στην αφετηρία της παράστασης με πολλά κωμικά στοιχεία και ισχυρή παρουσία της μουσικής.
Στην παράσταση ακούγονται αποσπάσματα από συνεντεύξεις σημερινών ανθρώπων, καθώς και από κείμενα των: Σοφοκλή, Ιωάννη Δαμασκηνού, Λαφονταίν, Σαραμάγκου, Καζαντζάκη, Μπέκετ και Φρόυντ.

Επιμέλεια Κίνησης: Ειρήνη Καλογηρά
Ζωντανή Μουσική: Νίκος Φονταράς

Παίζουν: Αλίκη Ατσαλάκη, Έλενα Βισέρη, Έλενα Ζήκου, Ειρήνη Κυριακού, Πέτρος Παπαζήσης, Κάτια Παπαϊωάννου, Γιώργος Σοφικίτης.


Ομάδα Δημιουργίας Εν Δυνάμει
Παρασκευή 14, Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014
Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου.

Το θεατρικό σύνολο της ομάδας δημιουργίας Εν Δυνάμει παρουσιάζει μια πρωτότυπη παράσταση που οφείλει πολλά στους αυτοσχεδιασμούς και τα βιώματα των μελών της . Οι Εν Δυνάμει είναι μια ανεξάρτητη ομάδα ξεχωριστών νέων, συνομηλίκων, εθελοντών, γονιών και φίλων. Στόχος των καλλιτεχνικών δράσεών της είναι η ενσωμάτωση του "διαφορετικού" και του "ανοίκειου" στον χώρο των τεχνών. Στην παράσταση παρακολουθούμε μια σειρά από καθημερινές, "ξεχωριστές" ιστορίες. Ιστορίες για την αναπηρία, τη διαφορετικότητα, και τους ανθρώπους γύρω από αυτή. Η καθημερινότητα, μέσασ από τραγούδια, ποιήματα και εικόνες παρουσιάζεται με έναν ποιητικό τρόπο. Ο τρόπος αυτός γίνεται η γέφυρα για να ειπωθεί το ανείπωτο. Η θεατρική φόρμα αναμειγνύεται με στοιχεία ντοκιμαντέρ και ήρωες συστήνονται με το πραγματικό τους όνομα, προσπαθώντας να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα "ποιός αλήθεια είμαι;"


Μουσική: Ελένη Ευθυμίου
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελισάβετ Αντάπαση
Φωτισμοί: Richard Anthony
Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος
Οργάνωση Παραγωγής-Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Δημοπούλου

Παίζουν: Κλειώ Αντωνοπούλου, Βάσω Ασίκογλου, Μαρία Δαχλύθρα, Ελευθερία Δρακουλίδου, Μαργαρίτα Καϊναδά, Δημήτρης Καλαγκάνης, Κίμων Καλαγκάνης, Άννα Καλίντσεβα, Αναστασία Καριοφύλλη, Ευαγγελίνα Καριοφύλλη, Μαρία Κολτσίδα, Βαγγέλης Κοσμίδης, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Παρμενίων Κυριακούλης, Ευτέρπη Κώστα, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Μέξης, Αγγελική Μούσιου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος.

Ομάδα Θεάτρου Ars Moriendi
Παρασκευή 21, Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014
Λεωφορείο ο Πόθος του Τένεσσι Ουίλλιαμς, σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα.

Όταν η Μπλανς Ντυμπουά φτάνει στο σπίτι της αδερφής της Στέλλα με το λεωφορείο ο Πόθος, ο κόσμος της έχει ήδη καταρρεύσει, η καταστροφή έχει ήδη συντελεστεί.. Η Μπλανς καταφτάνει με τις αποσκευές της γεμάτες εργαλεία ψευδαίσθησης. Οι γούνες, οι πέρλες, οι τιάρες της είναι ο τρόπος της να κρατηθεί στον κόσμο της νιότης, της ομορφιάς, του ρομαντισμού, άρα της ελπίδας, όταν δεν αντέχει πια να ζει στη σκληρή πραγματικότητα. Ξέρει ότι πρέπει να ξεφύγει από το παρελθόν. Ξέρει ακόμα ότι στην ηλικία της πρέπει να αποφεύγει το δυνατό φως και τους μεγεθυντικούς καθρέφτες γιατί αποκαλύπτουν αυτά που θέλει να αποφύγει: τις ρυτίδες, το παρελθόν, τη μνήμη. Ο Κοβάλσκι, ένας αρρενωπός Πολωνός μετανάστης στη νέα Αμερική, λειτουργεί σαν ο πιο άσπλαχνος μεγεθυντικός καθρέφτης για την Μπλανς. Ακόμα και η ήρεμη Στέλλα, η αδερφή της, με την "κινέζικη φιλοσοφία" της, τις μικρές ευγενικές κινήσεις και τα καταπραϋντικά λόγια της, δε μπορεί να τη σώσει, ούτε από τον Στάνλευ ούτε από τον εαυτό της. Το μέλλον της Μπλανς πια περνάει μέσα από την τρέλα, αυτήν την απόλυτη φυγή και ψευδαίσθηση. Το μέλλον της Στέλλα θα είναι στο πλευρό του Κοβάλσκι, σε μια πραγματικότητα χωρίς ίχνος παραμυθιού. Το ζήτημα πια είναι με ποιον τρόπο επιλέγει κάθε χαρακτήρας να επιβιώσει.

Μετάφραση: Θάνος Νίκας
Σκηνική εγκατάσταση: Πηνελόπη Χατζηδημητρίου
Φωτισμοί: Θάνος Νίκας
Βοηθός Σκηνοθέτη & Οργάνωσης Παραγωγής: Elio Phoebus Beico
Οργάνωση Παραγωγής- Επικοινωνία: Κατερίνα Συναπίδου

Παίζουν: Χρήστος Γκουτσίδης, Δημήτρης Δάγκαλης, Μαριαλένα Παπατριανταφύλλου, Κατερίνα Συναπίδου, Σπύρος Χατζηαγγελάκης.

Στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, (Μεταμορφώσεως 7-9, τηλ. 2310 458591)
Εισιτήρια: 10, 5 (μειωμένο, ανέργων)


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: