Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Θεατρικός χειμώνας 2014-2015: Η σαιζόν από το Α...έως το Ω (Μέρος Β)

Leave a Comment
Σοφία Φιλιππίδου-Ταμίλα Κουλίεβα
Ο Αύγουστος σιγά σιγά τελειώνει και οι Σκηνοβασίες ρίχνουν μια πρώτη ματιά στις επιλογές που φέρνει μαζί του ο θεατρικός χειμώνας 2014-2015. Ένας θεατρικός οδηγός από το Α... έως το Ω.


Νέα άφιξη στη θεατρική Αθήνα.
Το ιστορικό θέατρο Βέμπο επιστρέφει και πάλι στον θεατρικό χάρτη, με μια μουσικοθεατρική παράσταση των Θαναση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα. Στη παραγωγή, με τίτλο "Πριν το χάραμα", θα πρωταγωνιστήσουν ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, η Μπέτυ Μαγγίρα, η Κατερίνα Κούκα, ο Στέλιος Διονυσίου κ.α.

Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι.
Η Μπέττυ Αρβανίτη επιμένει κλασικά και στρέφεται αυτη τη χρονιά στον Τένεσι Ουίλλιαμς και στο "Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι". Την παράσταση θα σκηνοθετήσει ο Δημητρης Μαυρίκιος, στην πρώτη του συνεργασία με την "Πράξη" της Μπέττυς Αρβανίτη και του Βασίλη Πουλαντζά. Φυσικά στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας.

Ο Φελλίνι στη θεατρική σκηνή.
Το "La Strada" του Φελλίνι, σε θεατρική διασκευή βασισμένη στην ομώνυμη ταινία, θα παρουσιαστεί στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Βικτώρια. Η μοναχική πορεία τριών προσώπων —πορεία αυτογνωσίας και συνειδητότητας— σ’ ένα πλαίσιο απόλυτης ερημιάς και στέρησης, με φόντο το μαγικό κόσμο του τσίρκου. Γέρου, Κουρλαμπάς, Νίκας, σκηνοθετημένοι από τον Βασίλη Νικολαΐδη.

Παιχνίδι για δύο.
Αρκετά τα θεατρικά δίδυμα που θα κατακλύσουν και φέτος τις θεατρικές σκηνές. Ανάμεσα τους η Σοφία Φιλιππίδου και η Ταμίλα Κουλίεβα που θα παρουσιάσουν το έργο του Pedro Pietri, "Η μάζα είναι για τα μπάζα". Μια μαύρη κωμωδία που συνδυάζει την κοινωνική σάτιρα και τον αστραφτερό, πνευματώδη διάλογο με το "χιούμορ της τουαλέτας", την ανατρεπτική πολιτική σκέψη με τη θεατρική ελαφρότητα και τον σουρεαλισμό.
Συνεχίζονται από πέρσι οι "Σκηνές από έναν γάμο" του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, με Δάνη Κατρανίδη και Παναγιώτα Βλαντή (Πόλη Θέατρο), το "Φιλί της γυναίκας αράχνης" του Μανουέλ Πουίγκ, με Αποστόλη Τότσικα και Μιλτιάδη Φιορέντζη (Θέατρο 104) και το "Μένγκελε" του Θανάση Τριαρίδη, με Μυρτώ Αλικάκη και Λάζαρο Γεωργακόπουλο. (Faust)

Ροΐδης και πάλι.
Μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε η "Πάπισσα Ιωάννα", του Εμμανουήλ Ροΐδη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου, το Φεστιβάλ Αθηνών αποφάσισε την επανάληψη της παράστασης το φθινόπωρο, στον χώρο Πειραιώς 260.

"Σήκω νύφη ζηλεμένη"
Ο Γιάννης Κακλέας θα σκηνοθετήσει τον "Ματωμένο γάμο" του Λόρκα, που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Βασιλάκου. Τους ρόλους θα κρατήσουν η Λένα Παπαληγούρα (Νύφη), ο Δημήτρης Μοθωναίος (Λεονάρντο) και η Εβελίνα Παπούλια (Μάνα).

Τσέχωφ Χ 5
Η Λίλλυ Μελεμέ θα σκηνοθετήσει τον "Θείο Βάνια", με έναν all star θίασο. Φέρτης, Βόγλης, Μάινας, Μαλικένζου, Ψάλτη, Καλτσίκη. Η παράσταση θα ανέβει στο Θέατρο Δημήτρης Χορν.
Τον "Βυσσινόκηπο" θα σκηνοθετήσει ο Νίκος Καραθάνος στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με Λιούμποβα Αντρέγιεβνα τη Λυδία Φωτοπούλου.
Η Κατερίνα Μπερδέκα θα παρουσιάσει στο Θέατρο Θησείον ένα πρωτότυπο έργο που αντλεί τη θεματική του από τον "Βυσσινόκηπο". Το έργο εκτυλίσσεται στο φουαγιέ ενός θεάτρου τη στιγμή που στη σκηνή του παίζεται το έργο του Τσέχωφ.
Στον ίδιο χώρο ο Κώστας Φιλίππογλου θα προσεγγίσει, χρησιμοποιώντας τεχνικές του σωματικού θεάτρου, τον "Γλάρο" του ρώσου δραματουργού. Στον θίασο η Ναταλία Τσαλίκη, ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, ο Γιάννης Στεφόπουλος. Το ίδιο έργο θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και το θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης, σε μια διαφορετική εκδοχή του. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Γιάννης Βούρος, θα σκηνοθετήσει τον "Γλάρο", με Αρκάντινα την Κοραλία Καράντη.

Υπέρτατος Σαίξπηρ
O Γιάννης Χουβαρδάς θα σκηνοθετήσει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τον "Άμλετ" του Σαίξπηρ. Στον ομώνυμο ρόλο ο Χρήστος Λούλης, Γερτρούδη η Αμαλία Μουτούση, Οφηλία η Άλκηστις Πουλοπούλου.

Φεστιβάλ διαρκείας ελληνικού έργου 21ου αιώνα.
Η θεατρική συγγραφέας Λεία Βιτάλη διοργανώνει στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα ένα φεστιβάλ παρουσίασης νεοελληνικών θεατρικών κειμένων, με θεματικό άξονα το noir. Στο φεστιβάλ που έχει τίτλο "έξι εγκλήματα ζητούν συγγραφέα" θα παρουσιαστούν τα έργα: "Άγριες Νότες" της Νίνας Ράπη, σε σκηνοθεσία Χρύσας Καψούλη, "Εκκρεμότητα", του Τζιμάρα Τζανάτου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νούλα, "Μήδεια" του Δημήτρη Ζουγκού, σε σκηνοθεσία Ίριδας Χατζηαντωνίου, "Νύχτα στην Εθνική" της Λείας Βιτάλη, σε σκηνοθεσία της ίδιας, "Μπλε Μαρέν" του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου και "Πόρτες" της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία της ίδιας.

Χαράς ευαγγέλια για τους φίλους της "Πόρτας".
Το Θέατρο Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου, μετά τη σύντομη διακοπή της λειτουργίας του, επιστρέφει και πάλι με ένα πλούσιο, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα. Ο Δημήτρης Καραντζάς θα σκηνοθετήσει το "Σλάντεκ" του Έντεν φον Χόρβατ και ο Θωμάς Μοσχόπουλος τα έργα "Λίλιομ" του Φέρεντς Μόλναρ και "Μότζο" του Τζεζ Μπάτεργουερ. Στο δυναμικό του θεάτρου ανήκουν αυτή τη χρονιά η Φιλαρέτη Κομνηνού, ο Γιώργος Χρυσοστόμου, ο Αργύρης Ξάφης, η Άννα Καλαϊτζίδου, ο Γιώργος Παπαγεωργίου, ο Σωκράτης Πατσίκας κ.α.

Ψάχνοντας την αλήθεια.
Ο Σταμάτης Φασουλής, αυτόν τον χειμώνα θα υποδυθεί τον δικηγόρο Ντάροου, ρόλο που ερμήνευσε την περασμένη θεατρική περίοδο ο Κέβιν Σπέισι στο Old Vic του Λονδίνου. Το έργο του Ντέιβιντ Γ. Ρίντελς είναι ένας μονόλογος που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Ιρβινγκ Σόου "Ο χορός των καταραμένων". Ο Κλάρενς Ντάροου ήταν ένας δικηγόρος που αναλάμβανε τις δίκες όλων αυτών που δεν αναλάμβανε κανείς, των άπορων, των αδικημένων. Την ιστορία του θα παρακολουθήσει το κοινό στο Θέατρο Δημήτρης Χορν.

Ως την έναρξη της χειμερινής περιόδου 2014-2015 μπορούμε να συνεχίσουμε τις θεατρικές μας επισκέψεις στα ανοιχτά θέατρα της επικράτειας. Ξεχωρίζουμε και προτείνουμε τους "Βατράχους" και τη "Λυσιστράτη", τους "Πέρσες", αλλά και την "Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου".

(επιμέλεια: Κορνήλιος Ρουσάκης)


Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος του αφιερώματος: Θεατρικός χειμώνας 2014-2015: Η σαιζόν από το Α...έως το Ω.




Πηγή:www.monopol

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: