Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Του Κουτρούλη ο γάμος...

Leave a Comment
"Αδελφοί μου, εάν είναι οι μισοί μας άτιμοι και οι άλλοι κακοήθεις, ποιος είναι τίμιος; Μη προς χάριν της πατρίδος, μη την εξυβρίζετε. Έμφυτον ο Έλλην έχει και τιμήν και φρόνησιν, αλλ' εχθρός των αρετών του είναι η διχόνοια. Της αρχαίας αυτή δόξης τον αστέρα έσβυσε, μ' έχθραν κατ' αλλήλων πόλεις εφοπλίσασ' αδελφάς· κ' εις τον νέον μας αγώνα, τους εχθρούς μας σώζουσα, προς Βυζάντιον χωρούντα τον σταυρόν εδέσμευσεν. Άφετ' οι εχθροί τας ύβρεις να μας δαψιλεύσωσι· κ' εις τα νεύρα σας δυνάμεις αν αισθάνεσθε ανδρών, έχετε εις τι γενναίον να τας εξοδεύσητε. [...]"

Ο πάμπλουτος αλλά ταπεινής καταγωγής Εμμανουήλ Κουτρούλης, ράφτης από την Σύρα, καταφθάνει στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον κατεργάρη υπηρέτη του Στροβίλη, αποφασισμένος να ζητήσει σε γάμο την πανέμορφη, φιλόδοξη και πολύ νεώτερη του Ανθούσα, κόρη του μεγαλοξενοδόχου και κοινωνικά ανερχόμενου κυρ-Σπύρου.
Η Ανθούσα που έχει, κρυφά από τον πατέρα της, δεσμό με τον νεαρό κομψευόμενο Ξανθούλη, θέλοντας να αποφύγει αυτόν τον αταίριαστο γάμο χωρίς να δυσαρεστήσει τον πατέρα της, θέτει έναν όρο που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί: θα πάρει τον Κουτρούλη, μόνο αν αφήσει τη ραπτική και γίνει …Υπουργός.
Ο ερωτοχτυπημένος Κουτρούλης αρχίζει τότε, με τη βοήθεια του υπηρέτη του, να αγοράζει υποστηρικτές που θα του εξασφαλίσουν…πρόθεσιν ψήφου. Ο ανταγωνισμός των τότε Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία), η προθυμία συναλλαγής ορισμένων εκδοτών, η ευκολία με την οποία διάφοροι κομματάρχες, αλλάζουν στρατόπεδο με αντάλλαγμα διάφορα οφίτσια, η ματαιοδοξία κάποιων καλλιτεχνών που σπεύδουν να υμνήσουν το νέο αστέρι της πολιτικής, οι εκβιασμοί, τα σκάνδαλα και φυσικά η ευπιστία του μέσου νεοέλληνα ψηφοφόρου, θα κάνουν το θαύμα τους και ο Κουτρούλης θα οδηγήσει την Ανθούσα νυφούλα στην εκκλησία. Όλα φαίνεται να πηγαίνουν καλά ώσπου να αποκαλυφθεί η απάτη και να επέμβει η δικαιοσύνη…

Μέσα από την ξεκαρδιστική ιστορία του Κουτρούλη, του καλοκάγαθου ράφτη από την Σύρο, που για να τον δεχτεί για σύζυγό της η ωραία Ανθούσα θέτει ως όρο να γίνει… υπουργός, ο Ραγκαβής αποκαλύπτει με αξιοθαύμαστη τόλμη τις μεθόδους και τις πρακτικές που από τότε διέπουν το πολιτικό μας σύστημα: την εξασφάλιση ξένης υποστήριξης, την διαπλοκή, την εξαγορά συνειδήσεων, τις πελατειακές σχέσεις και την θυσία του δημοσίου στο ατομικό συμφέρον.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Του Κουτρούλη ο γάμος" του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου.

Επεξεργασία κειμένων: Γιάννης Καλατζόπουλος
Σκηνικά: Δανάη Πανά
Κοστούμια: Ίρις Τσαγκαλίδου
Μουσική -τραγούδια: Δημήτρης Λέκκας
Χορογραφίες: Αναστασία Θεοφανίδου
Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Χατζηιωάννου
Βοηθοί χορογράφου: Ηλίας Τσάκωνας, Λουκία Βασιλείου
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας
Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου.

Παίζουν: Τάσος Πεζιρκιανίδης, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Αστέρης Πελτέκης, Δημήτρης Κολοβός, Χρύσα Ζαφειριάδου, Λουκία Βασιλείου, Μαρίνα Χατζηιωάννου, Σταυριάννα Παπαδάκη, Σοφία Καλεμκερίδου, Πέλλα Μακροδημήτρη, Στέργιος Τζαφέρης, Μιχάλης Σιώνας, Γιάννης Τσάτσαρης, Θάνος Φερετζέλης, Τίμος Παπαδόπουλος, Άγγελος Νεράντζης, Δημήτρης Καραβιώτης.

Μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Το πρόγραμμα των παραστασεων:

25 και 26 Ιουνίου 2015
Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους

22 και 23 Ιουλίου 2015
Μονή Λαζαριστών

1 και 2 Αυγούστου 2015
Θεσσαλονίκη, Δημοτικό Θέατρο Κήπου

28 και 29 Αυγούστου 2015
Συκιές Θεσσαλονίκης, Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο "Μάνος Κατράκης"

17 Σεπτεμβρίου 2015
Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: