Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μηνολόγιο Νοεμβρίου 2015

Leave a Comment
Μια επιλογή από τις θεατρικές πρεμιέρες του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ανεβαίνει για πρώτη φορά η πικρή κωμωδία του Νικολάι Έρντμαν "Η κωμωδία του αυτόχειρα". Ο Σεμιόν Σεμιόνοβιτς Ποντσεκάλνικοφ βρίσκεται σε απόγνωση λόγω της μακροχρόνιας ανεργίας του, ενώ ο περίγυρός του, λόγω μιας παρεξήγησης, πιστεύει ότι ο Σεμιόν έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει. Από το σπίτι του Σεμιόν παρελαύνει ένας "στρατός" ατόμων που εκπροσωπώντας τη διανόηση, την εκκλησία, το εμπόριο, την τέχνη, αλλά και τον ιδιοτελή εαυτό τους, θα προσπαθήσουν να πείσουν τον Σεμιόν να αυτοκτονήσει για λογαριασμό τους με σκοπό να εκμεταλλευτούν το θάνατο του "αυτόχειρα". Σκηνοθετεί ο Γιάννης Ρήγας (Βασιλικό Θέατρο, από 6/11)

Δυο γυναίκες. Ένα παιχνίδι. Σε μία ώρα κάποιος θα πεθάνει. Η Μπέττυ και η Μπου βαριούνται θανάσιμα. Για να σκοτώσουν την ώρα τους, αποφασίζουν να παίξουν ένα παιχνίδι γνώσεων, τη "Σκουληκότρυπα". Στη διάρκεια του παιχνιδιού αναπαριστούν στιγμιότυπα από τη ζωή δέκα κατά συρροή δολοφόνων που έχουν υπάρξει στ’ αλήθεια. Όποια κερδίσει θα σκοτώσει την άλλη. Μια διαδραστική παράσταση για έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το παράλογο. Ένα ζωντανό μουσείο εγκληματολογίας. Δυο γυναίκες. Ένα παιχνίδι. Σε μία ώρα κάποια θα πεθάνει. Αντέχεις την αναμονή; Και η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε. Τικ τακ. (Θέατρο Τ, 7,8,14,15/11)

Μετά την περσινή επιτυχία, η θεατρική Ομάδα ριSκο και το Αβέρτο Θέατρο, παρουσιάζουν το έργο του γάλλου φιλόσοφου και συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ "Η παρεξήγηση", σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Οικονόμου. Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, η παράσταση επαναλαμβάνεται στο Θέατρο Αυλαία από 9 Νοεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, για οκτώ μόνο παραστάσεις.

Ο Νίκος Σακαλίδης σκηνοθετεί τον θεατρικό μονόλογο "Μόσχα–Πετουσκί: η μεθυσμένη διαδρομή", που βασίζεται στο μυθιστόρημα "Μόσχα – Πετουσκί" του Βενεντίκτ Γιεροφέγιεβ. Το έργο γράφτηκε το 1969 και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στα ρωσικά το 1973 σ’ ένα εφήμερο περιοδικό του Ισραήλ, κι από κει πέρασε στη Γαλλία, όπου έγινε και η πρώτη του έκδοση στη Δύση το 1976. Πρόκειται για την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του Βένια, ενός αλκοολικού διανοούμενου, ο οποίος περιγράφει την "μεθυσμένη" διαδρομή του από την Μόσχα ως το γειτονικό Πετουσκί με το τρένο. Φιλοσοφικά και υπαρξιακά ερωτήματα, συνδυάζονται με αφηγήσεις της περιπετειώδους ζωής του και με ενδιαφέρουσες συναντήσεις με παράξενους, ξεκαρδιστικούς αλλά και επικίνδυνους ανθρώπους. Μέσα από αυτή την αφήγηση ξετυλίγεται ένα ολοζώντανο, βιτριολικό και εκκεντρικό πανόραμα της ρώσικης ζωής της εποχής του Μπρέζνιεφ, το οποίο έχει ανατριχιαστικές συγγένειες με την κατάσταση της εποχής μας. (Black Box, από 11/11)

Η παράσταση "Εργασία Βάκχες" είναι μια solo performance, σε σύλληψη, σκηνοθεσία κι ερμηνεία Ανδρέα Κωνσταντίνου. Ένας ηθοποιός επί σκηνής αφηγείται τις “Βάκχες” του Ευριπίδη. Το έργο γράφτηκε προς το τέλος της ζωής του Ευριπίδη και θεωρείται από τα σπουδαιότερα έργα του τραγικού συγγραφέα. Η παράσταση περιλαμβάνει στοιχεία από αφηγηματικό και σωματικό θέατρο, χορό, γλυπτική, ζωγραφική, ζωντανή και ηχογραφημένη μουσική και τραγούδι. (Black Box, από 12/11).


ΑΘΗΝΑ

Ο Θεατρικός Οργανισμός "Νέος Λόγος" παρουσιάζει σε μορφή μονολόγου, το εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου "Το κιβώτιο", σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον ρόλο του αφηγητή. (Studio Μαυρομιχάλη, από 5/11)

Το Θέατρο Τέχνης φιλοξενεί το έργο του Βασίλη Παπαβασιλείου "Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι". Ο Φωκίων Καπνίδης είναι τρόφιμος του ΑΑΨΟΥ (Άσυλο Ανιάτως Ψεκασθέντων Ολικής Υστερήσεως). Κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό για τον "Τρόφιμο της Χρονιάς" καθώς αυτοαναγορεύτηκε, "Ο νεκρός της Αμφιπόλεως" κι έκτοτε επιδεικνύει ανάλογη διαγωγή. Σήμερα ο Φ.Κ. έχει την τιμητική του. Δίνει την καθημερινή διάλεξη που αναλαμβάνει κάθε χρόνο ο "Τρόφιμος της Χρονιάς" μπροστά σε ένα ακροατήριο που αποτελείται από τους άλλους τροφίμους, συγγενείς και φίλους καθώς και από το ιατρικό, νοσηλευτικό κτλ. προσωπικό του ιδρύματος… (Θέατρο Τέχνης-Φρυνίχου, από 5/11)

Ο Αλέκος Συσσοβίτης και η Μάνια Παπαδημητρίου, στην "Κραυγή" του Τένεσι Ουίλλιαμς, αναμετρώνται με την εθιστική ευφορία και τις δυσκολίες της θεατρικής πράξης σε μια παράσταση- κλειδαρότρυπα στο making off του θεάτρου, όπου ο συγγραφέας εκθέτει τις στιγμές που το προσωπικό τραύμα του καλλιτέχνη μετουσιώνεται σε τέχνη. Σκηνοθετεί η Έλλη Παπακωνσταντίνου. (Faust, από 14/11)

Μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Κλασικού Θεάτρου "Festival Almagro" της Ισπανίας, η ομάδα "Ιδέα" (Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα και Κωνσταντίνος Μπιμπής) επιστρέφει στο Θέατρο Θησείον, για να παρουσιάσει τη νέα της δουλειά: "Το δέντρο του Οιδίποδα". Έξι ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης ως μουσικός επί σκηνής σκαρφαλώνουν το δέντρο του Οιδίποδα ξεκινώντας απ' την εποχή του Κάδμου, την ίδρυση της Θήβας, την αρχή του Ανθρώπου. (από 16/11)

Το Θέατρο Ακροπόλ παρουσιάζει το έργο του Λαρς Φον Τρίερ, "Dogville", σε σκηνοθεσία Έφης Γούση. Έστω ότι το Dogville είναι μια μικρή πόλη. Σ’ αυτό το μέρος τα ουράνια δεν συνηθίζουν να βρέχουν δώρα, μέχρι την νύχτα που θα φανερωθεί μπροστά τους η νεαρή Γκρέης, η όμορφη φυγάς. Κυνηγημένη από μία ομάδα γκάγκστερ, θα αναζητήσει καταφύγιο και σε αντάλλαγμα οι κάτοικοι της πόλης, θα επωφεληθούν απ’ την εργασία της. Οι μέρες θα περάσουν. Το Dogville θα δείξει τα δόντια του και η Γκρέης τη Χάρη της. Σύντομα το Dogville θα ανήκει στο παρελθόν. (από 20/11)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: