Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μακμπέθ: πολιτική και μεταφυσική στον βωμό των φιλοδοξιών

Leave a Comment
Μακμπέθ, όνομα αλλόκοτο σαν την ομίχλη της μακρινής Σκωτίας. Στα κάστρα ζουν σκιές, δολοφόνοι και υπνοβάτες. Μάγισσες ξεφυτρώνουν από τα δάση και τις λίμνες. Στο πεδίο των μαχών οι νίκες συγκλονίζουν το μυαλό: το αίμα ζητάει περισσότερο αίμα. Η πάλη ανάμεσα στο καλό και στο κακό γιγαντώνεται και γοητεύει την ψυχή, γιατί "το όμορφο είναι λάθος και το λάθος είναι όμορφο".

Στο έργο του Σαίξπηρ, τρεις μάγισσες προμηνύουν την ανέλιξη του Μακμπέθ στον βασιλικό θρόνο της Σκωτίας και την μετέπειτα πτώση του από τον λοχαγό Μπάνκο. Υποκινούμενος από την ιδιαίτερα φιλόδοξη σύζυγό του, λαίδη Μακμπέθ, ο Μακμπέθ δολοφονεί τον βασιλιά Ντάνκαν, γίνεται ο ίδιος βασιλιάς και στέλνει μισθοφόρους για να σκοτώσουν τον Μπάνκο και τους γιους του. 
Ο Μαμπέθ τυφλώνεται από τις φιλοδοξίες του. Η παραληρηματική του περηφάνια (στα όρια της ύβρεως) είναι τόσο υπέρμετρη, που δεν του επιτρέπει να αντιληφθεί πως είναι αδύνατο να υπερβεί το πεπρωμένο του. Ίσως, μόνο μετά την —εκτός σκηνής— αυτοκτονία της λαίδης Μακμπέθ αρχίζει να έρχεται αντιμέτωπος με τις πτυχές της οδυνηρής αλήθειας... 

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Μακμπέθ" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Αναστασίας Ρεβή.

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνικά-κοστούμια: Μάιρα Βαζαίου
Μουσική: Δαιμονία Νύμφη [Εύη Στεργίου, Σπύρος Γιασαφάκης]
Video Art-φωτισμοί: Γιάννης Κατσαρής
Βοηθός σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου: Εύα Κωνσταντινίδου
Β’ Βοηθός ενδυματολόγου: Αλέξανδρος Τωμαδάκης
Βοηθός Video Art: Jean Wong
Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη.

Παίζουν: Μάνος Γαλανής, Γιάννης Γκρέζιος, Βασίλης Ισσόπουλος, Κωνσταντίνος Καβακιώτης, Νίκος Καπέλιος, Άννα-Μαρία Κεφάλα, Γιάννης Καραμφίλης, Μαρία-Ελισάβετ Κοτίνη, Κωνσταντίνος Λιάρoς, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Μαριάννα Πουρέγκα, Εύη Σαρμή, Βασίλης Σπυρόπουλος, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιάννης Χαρίσης, Μαρία Χριστοφίδου, Αλέξανδρος Τωμαδάκης. 

Μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2315 200200)
Κάθε Τετάρτη στις 18:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00
Εισιτήρια: 13, 10, 8, 5 (γενική είσοδος Τετάρτη, Πέμπτη) 



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: