Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Αγγέλα στη Μονή Λαζαριστών

Leave a Comment
Αθήνα. Δεκαετία του ’50. Η Αγγέλα έρχεται από το χωριό της για να δουλέψει υπηρέτρια σε ένα αστικό σπίτι. Μνήμες της επαρχίας, έρωτες, όνειρα αλλά και ένας μυστηριώδης θάνατος μπερδεύονται, με φόντο μια Ελλάδα τραυματισμένη από τον Εμφύλιο, όπου κυριαρχούν η φτώχεια, η εκμετάλλευση, η αστυνομία, το όνειρο της φυγής, η μετανάστευση στην Αμερική.

Η "Αγγέλα" του Γιώργου Σεβαστίκογλου —παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1964, από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν— δεν είναι ένα έργο για τη ζωή των υπηρετριών και τη μοίρα τους, αλλά ένα έργο που φωτίζει την κοινωνική πραγματικότητα της δεκαετίας του ΄50, μιας εποχής με ανέχεια, ανεργία, ξεριζωμό από την ελληνική επαρχία και μετακίνηση προς το αθηναϊκό κέντρο, μετανάστευση. 
Η αυτοκτονία της νεαρής υπηρέτριας είναι μια αντίδραση απελπισίας που προκαλεί την πρώτη ρωγμή. Το ηθικό δίλημμα που φέρνει στο προσκήνιο είναι: αντίσταση ή υποχώρηση μπροστά σ' έναν κόσμο σήψης και διαφθοράς. Στο έργο του ο Σεβαστίκογλου συνδυάζει τον ρεαλισμό με την ποίηση για να απεικονίσει την προσπάθεια των ανθρώπων να επιβιώσουν μέσα σε εύθραυστες συνθήκες που παραπέμπουν σε καθεστώτα ανελευθερίας.
Ο Γιώργος Σεβαστίκογλου έγραψε την "Αγγέλα" το 1957 στη Μόσχα. Εκεί κατέφυγαν αυτός και η σύζυγός του Άλκη Ζέη, κυνηγημένοι για τις ιδέες τους. Το έργο μεταφράστηκε αμέσως στα ρωσικά και αργότερα και σε πολλές άλλες γλώσσες. Ανέβηκε σε πολλές σκηνές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Αγγέλα" του Γιώργου Σεβαστίκογλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

Σκηνικά-κοστούμια: Κέλλυ Βρεττού
Μουσική σύνθεση: Μπάμπης Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Βοηθός σκηνοθέτη: Θάνος Φερετζέλης
Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου.

Παίζουν: Κατερίνα Αλέξη, Έφη Δρόσου, Χρύσανθος Καγιάς, Σοφία Καλεκμερίδου, Νίκος Κολοβός, Πέλλα Μακροδημήτρη, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Γιολάντα Μπαλαούρα, Σταυριανή Παπαδάκη, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Μιχάλης Συριόπουλος, Γιώργος Σφυρίδης, Θάνος Φερετζέλης, Μαρία Χατζηιωαννίδου.

Μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Μονη Λαζαριστών, Σκηνή Σωκράτης Καραντινός (Κολοκοτρώνη 22, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2315 200200
Κάθε Τετάρτη στις 18:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00, από 22 Ιανουαρίου 2015
Εισιτήρια: 13, 10, 8 (μειωμένο), 5 (Τετάρτη, Πέμπτη) 


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: