Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

"Ρέκβιεμ" του Φερνάντο Ρενχίφο από την ομάδα Oberon

Leave a Comment
Με αφορμή τον "Σίσυφο" του Καμύ, ο Φερνάντο Ρενχίφο δημιούργησε το 2000 ένα θεατρικό ποίημα υψηλής αισθητικής, συν-θέτοντας αποσπάσματα από προσωπικά ημερολόγια, μικρές αγγελίες, φιλοσοφικούς στοχασμούς και λυρικές εικόνες. Ένα ηδονικό και συνάμα οδυνηρό ταξίδι από τα αρώματα, τις γεύσεις και τις μνήμες μιας ευτυχισμένης παιδικής ηλικίας έως τη βέβαιη αβεβαιότητα του σύγχρονου ανθρώπου, την αποδοχή και την περιφρόνησή της. Γιατί "…δεν υπάρχει μοίρα που να μη νικιέται με την περιφρόνηση".

Τρεις άνδρες, τρεις παρουσίες, ένας διάλογος που αγγίζει τα όρια του μονολόγου… Βουτιές στο παρελθόν και αναμνήσεις που γίνονται παρόν και αβέβαιο μέλλον… Το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης, η διαδρομή, οι σταθμοί και η αξιολόγηση της ζωής μας…

…Υπάρχει ένα μονάχα φιλοσοφικό πρόβλημα πραγματικά σοβαρό: η αυτοκτονία. Αν κρίνουμε πως η ζωή αξίζει να τη ζει ή να μην τη ζει κανείς, απαντούμε στο θεμελιώδες ερώτημα της φιλοσοφίας. Τα υπόλοιπα, αν ο κόσμος έχει τρεις διαστάσεις, αν το πνεύμα διαιρείται σε εννιά ή δώδεκα κατηγορίες έπονται. Είναι παιχνίδια…
 "Ο μύθος του Σίσυφου" Αλμπέρ Καμύ.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Ρέκβιεμ" του Φερνάντο Ρενχίφο, σε σκηνοθεσία Δήμητρας Σιάχου.

Ο Φερνάντο Ρενχίφο είναι σύγχρονος θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1972. Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία. Ίδρυσε τον θίασο Republica με τον οποίο συνεργάστηκε για πολλά χρόνια. Μαζί έχουν ανεβάσει τις παραστάσεις: "Φάουστ", "Ρέκβιεμ", "Σπουδή στο γέλιο" και "Βέρθερος (Σκιά)". Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ισπανία, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Ελλάδα.
O Ρενχίφο επισημαίνει: "Πιστεύω ακράδαντα στην ποίηση των λέξεων. Νομίζω πως η γραφή μου είναι εμποτισμένη με μια ένταση που βρίσκεται ανάμεσα στη σύμβαση και στην ελευθερία της ενατένισης, ανάμεσα στην πολιτική και στην ποίηση, ανάμεσα στην προσπάθεια του ατόμου να βρει μια θέση στον κόσμο και στην υπεράσπιση της ποίησης ως μιας κοινής εμπειρίας.

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνικά-κοστούμια: Ελίνα Ευταξία
Σχεδιασμός φωτισμών: Διονύσης Καραθανάσης
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Βαβάτσης

Παίζουν: Αλέξανδρος Αντωνίου, Διονύσης Καραθανάσης, Γιάννης Μαστρογιάννης.

Μια παραγωγή της ομάδας Oberon.

Black Box (Βασ. Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2, Θεσσαλονίκη, τηλ. τηλ. 2310 829254)
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, από 11 Ιανουαρίου 2016
Εισιτήρια: 10, 5 (φοιτητικό, ανέργων) 




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: