Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Βιβλιοπαρουσίαση: Η τελευταία τριλογία και Τρεις διάλογοι

Leave a Comment
Σάμουελ Μπέκετ, Η τελευταία τριλογία, μετ. Θωμάς Συμεωνίδης, εκδόσεις Γαβριηλίδης, Αθήνα 2016.

Στην "Τελευταία τριλογία" του Σάμουελ Μπέκετ εντάσσονται τρία από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Όταν ερωτήθηκε σχετικά από τον Ενώχ Μπράτερ το 1985, ο Μπέκετ απάντησε ότι δεν είχε σκεφτεί αυτά τα τρία έργα ως τριλογία, αλλά ότι μάλλον είναι, τουλάχιστον περισσότερο από τα άλλα έργα που συνιστούν την πρώτη τριλογία ("Μολλόν", "Ο Μαλόν πεθαίνει", "Ακατονόμαστος"). Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι, σε σχέση με την πρώτη τριλογία (ή απλώς τριλογία), ο Μπέκετ ήταν αρχικά αντίθετος στη θεώρηση αυτών των έργων ως τριλογίας. Την ίδια άποψη είχαν και οι Editions de Minuit που τα είχαν εκδώσει στη Γαλλία, σε αντίθεση με εκδοτικούς οίκους στην Αμερική και την Αγγλία, που από πολύ νωρίς είχαν προτείνει την κοινή έκδοση αυτών των έργων. Ο Μπέκετ δέχθηκε αρχικά την κοινή τους έκδοση, αλλά χωρίς αναφορά στον όρο τριλογία. Προτίμησε την απλή παράθεση των τίτλων κάτω από τον γενικότερο τίτλο "Τρία μυθιστορήματα". Αργότερα, στις συζητήσεις του άρχισε σιγά σιγά να αναφέρεται σε αυτά τα έργα ως ψευδοτριλογία ή ως την αποκαλούμενη τριλογία. 

Σάμουελ Μπέκετ, Τρεις διάλογοι, μετ. Θωμάς Συμεωνίδης, εκδόσεις Γαβριηλίδης, Αθήνα 2016.

Οι "Τρεις διάλογοι" δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1949 στο αγγλόφωνο περιοδικό Transition που εκδιδόταν, από τα τέλη της δεκαετίας του '20 και υπό τη διεύθυνση του Γιουτζίν Τζόλας, στο Παρίσι. Κατά το διάστημα 1929-1938, ο Μπέκετ είχε δημοσιεύσει σε αυτό κείμενα και ποιήματα. Μεταπολεμικά, στα τέλη του 1947, το περιοδικό κυκλοφορεί και πάλι, υπό τη διεύθυνση αυτή τη φορά του Ζορζ Ντιτουί, κριτικού και ιστορικού της Τέχνης. 
Αν και κατά βάση λογοτεχνικό περιοδικό —στο οποίο μεταξύ άλλων δημοσιεύουν ο Ζαν Πολ Σαρτρ, ο Ζορζ Μπατάιγ, ο Ρενέ Σαρ, ο Αντρέ Μπρετόν, ο Πολ Ελυάρ— ο Ντιτουί αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος της ύλης στις καλές τέχνες. Δημιουργεί γύρω του έναν κύκλο καλλιτεχνών που αποτελείται μεταξύ άλλων από τον Νικόλα ντε Σταλ, τον Ζαν Πολ Ριοπέλ, τον Αλμπέρτο Τζιακομέτι, τον Αντρέ Μασόν, τον Πιέρ Ταλ Κοτ, τον Μπραμ βαν Βέλντε, που συμμετέχουν σε συζητήσεις το περιεχόμενο των οποίων τροφοδοτεί την ύλη του Transition. Ο Μπέκετ θα μεταφράσει για τις ανάγκες του περιοδικού αρκετά κείμενα στα αγγλικά και θα δώσει για δημοσίευση τρία ποιήματά του το 1948. 

*Η παρουσίαση των δύο βιβλίων του Σάμουελ Μπέκετ θα γίνει την Τρίτη 12 Απριλίου 2016, στο poems ‘n crimes των Εκδόσεων Γαβριηλίδης (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι, Αθήνα) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι συγγραφείς και μεταφραστές: Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης, Γιώργος Λαμπράκος, Θωμάς Συμεωνίδης.





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: