Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Επτά επί Θήβας: σε κατάσταση πολιορκίας

Leave a Comment
Επτά επί Θήβας από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Η σύγκρουση των δύο γιων του Οιδίποδα είναι το θέμα του έργου "Επτά επί Θήβας" του Αισχύλου. Μετά την αποκάλυψη των φρικτών πράξεών του, ο Οιδίποδας άφησε τον θρόνο στους δύο γιους του, τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη. Εκείνοι συμφώνησαν να κυβερνούν τη Θήβα εναλλάξ. Ωστόσο, όταν ήρθε η σειρά του Πολυνείκη να αναλάβει την εξουσία, ο Ετεοκλής δεν τήρησε την υπόσχεσή του.

Αυτό προκάλεσε την οργή του Πολυνείκη, ο οποίος συμμάχησε με τον βασιλιά του Άργους Άδραστο και οργάνωσε εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Επτά αρχηγοί από κάθε ένα από τα δύο αντίπαλα στρατεύματα παρατάχτηκαν εκατέρωθεν των επτά πυλών της πόλης. O Ετεοκλής και ο Πολυνείκης κατέληξαν να βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο στην έβδομη πύλη.

Ο Ετεοκλής είναι ο μοναχικός κεντρικός ήρωας της τραγωδίας. Η Θήβα βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση πολιορκίας κι εκείνος προσπαθεί να οργανώσει την αντεπίθεση, σε μια μάχη καταδικασμένη να καταλήξει χωρίς πραγματικό νικητή.


"Επτά επί Θήβας" του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης επισημαίνει: "Φαίνεται πως όλοι μας —όχι μόνο οι Έλληνες αλλά όλοι όσοι μένουμε στην Ευρώπη— ζούμε με την αίσθηση πως κάποιοι εξαιρετικά απειλητικοί εχθροί στέκονται έξω από τα εύθραυστα τείχη της συνηθισμένης, μίζερης αλλά βολικής –ακόμη– ζωής μας.
Δεν γνωρίζουμε το όνομα του εχθρού – ο εχθρός έχει πολλά προσωπεία, πολλά ονόματα. Μερικές φορές μοιάζει πως ο χειρότερος εχθρός μας έχει δικό μας πρόσωπο, το δικό μας όνομα.
Χρειαζόμαστε μια τραγωδία, προκειμένου να ανακαλύψουμε ξανά ότι είμαστε άνθρωποι και ότι μας ενώνει η κοινή ανθρώπινη μοίρα. Το σίδερο και το ατσάλι θα γίνουν σκόνη, εμείς θα παραμείνουμε.
Όλοι οι συντελεστές των "Επτά επί Θήβας" αντιμετωπίζουμε την εξής πρόκληση: προσπαθούμε να ερευνήσουμε πώς το κοινό μας ένστικτο επιβίωσης μπορεί να συμβαδίσει με την ανάγκη που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας και είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουμε στα παιδιά μας, την ανάγκη να παραμείνουμε άνθρωποι, παρά τον φόβο, την ανασφάλεια, την απελπισία".

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνικά-κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν
Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης
Χορογραφία-κίνηση: Έντι Λάμε
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας
Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Σαμαρτζίδου
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Μαρία Μυλωνά
Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη.

Παραγωγή: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου/Χρίστος Στυλιανού (διπλή διανομή), Γιώργος Καύκας, Αλέξανδρος Τσακίρης, Νάντια Κοντογεώργη, Ιώβη Φραγκάτου.

Χορός: Λουκία Βασιλείου, Δημήτρης Δρόσος, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Σταυριάννα Παπαδάκη, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Αλεξία Σαπρανίδου, Εύη Σαρμή, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιώργος Σφυρίδης, Ευανθία Σωφρονίδου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.


Το πρόγραμμα της περιοδείας:

ΙΟΥΛΙΟΣ 2016
6 και 7 Ιουλίου, Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους
15 και 16 Ιουλίου, Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
22 και 23 Ιουλίου, Επίδαυρος, Αρχαίο Θέατρο
27 και 28 Ιουλίου, Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο
30 Ιουλίου, Ολυμπία, Θέατρο Φλόκα

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2016
2 Αυγούστου, Δελφοί, Θέατρο Φρύνιχος
4 Αυγούστου, Χαλκίδα, Θέατρο "Ορέστης Μακρής"
10 Αυγούστου, Χαλκιδική, Αμφιθέατρο Σίβηρης
18 Αυγούστου, Αλεξανδρούπολη, Θέατρο Πάρκου Εγνατία
20 Αυγούστου, Δίον, Αρχαίο Θέατρο
24 Αυγούστου, Ιωάννινα, Υπαίθριο Θέατρο ΕΗΜ- Φρόντζου
28 Αυγούστου, Παπάγου, Κηποθέατρο
31 Αυγούστου, Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 
2 Σεπτεμβρίου, Πετρούπολη, Θέατρο Πέτρας
5 Σεπτεμβρίου, Βύρωνας, Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη"
7 Σεπτεμβρίου, Νίκαια, Κατράκειο
12 Σεπτεμβρίου, Λάρισα, Κηποθέατρο "Αλκαζάρ"
16, 17 και 18 Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη, Βασιλικό Θέατρο





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: