Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Μηνολόγιο Απριλίου 2017

Leave a Comment
Θεατρικές προτάσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα(1-4-2017)

Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Το έργο του ιρλανδού συγγραφέα Μπράιαν Φρίελ "Χορεύοντας στη Λούνασα", σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη θα παρουσιαστεί για 4 παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Ένα τρυφερό έργο μνήμης, με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία, και δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και την επινόηση. Συμπαραγωγή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και Ιωαννίνων (6-9/4)

Η κοινωνική κωμωδία της Γιασμίνα Ρεζά "Ο Θεός της σφαγής", σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, έρχεται στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αριστοτέλειον. Δύο εντεκάχρονα αγόρια τσακώνονται στο πάρκο και το αποτέλεσμα του καβγά τους είναι μώλωπες, σκισμένα χείλη και δυο κατεστραμμένα δόντια. Οι γονείς του θύματος καλούν τους γονείς του θύτη στο σπίτι τους. Τέσσερεις ενήλικες, καλλιεργημένοι και πολιτισμένοι, συζητούν το πρόβλημα κι αναζητούν ευγενικά μια λύση. Λίγη ώρα μετά, τους βρίσκουμε να συμπεριφέρονται πιο ανώριμα και βάρβαρα από τα παιδιά τους. (από Κυριακή του Πάσχα 16/4)

Ο "Καλιγούλας", το κορυφαίο έργο του βραβευμένου με Νόμπελ Αλμπέρ Καμύ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο "Καλιγούλας" είναι η ιστορία μιας "ανώτερης" αυτοκτονίας. Γίνεται καθρέφτης της κοινωνίας γύρω του και ενσαρκώνει με απόλυτη συνείδηση τον παραλογισμό της ύπαρξης και το ανέφικτο της ευτυχίας. Σκηνοθετεί η Αλίκη Δανέζη Knutsen και πρωταγωνιστεί ο Γιάννης Στάνκογλου. (21, 22, 23/4)

Δύο νέες παραγωγές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος έρχονται τον Απρίλιο.
Το "Δηλητήριο" της Λοτ Φέικεμανς παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. "Αυτός" και "Αυτή", δυο ανώνυμοι απλοί άνθρωποι, έρχονται αντιμέτωποι με ένα απρόοπτο της ζωής. Οι δύο ήρωες του έργου προσπαθούν να διαχειριστούν μια οδυνηρή απώλεια και να βρουν έναν τρόπο να συμφιλιωθούν με την καινούργια πραγματικότητα που τους έχει επιφυλάξει η ζωή. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Μόσχος. (Φουαγιέ Ε.Μ.Σ., από 21/4)
Οι ΜΠΑΝΤΑρισμένοι επιστρέφουν στο Κ.Θ.Β.Ε. με την παράσταση "...και με τη Νίκη", σε κείμενο και σκηνοθεσία Χρήστου Παπαδημητρίου. Μια επιθεώρηση για το πρόσφατο παρελθόν και το σήμερα. (Βασιλικό Θέατρο, από 29/4)

Μετά από μια πολυετή πορεία επιτυχίας στην Αθήνα, η "Αγαπητή Ελένα" της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, έρχεται στη Θεσσαλονίκη. Η ιστορία διαδραματίζεται στο μικρό διαμέρισμα μιας δασκάλας σε κάποια πόλη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο των σχολικών εξετάσεων, με πρόσωπα τη δασκάλα και τέσσερις μαθητές της. Οι τέσσερις νέοι εμφανίζονται ξαφνικά με δώρα στο σπίτι της δασκάλας τους την ημέρα των γενεθλίων της. Ο στόχος όμως δεν είναι να της ευχηθούν αλλά να βρουν τρόπο να της πάρουν το κλειδί για να κλέψουν και να αλλάξουν τα γραπτά τους, που είναι κλειδωμένα στο σχολείο, ώστε να εξασφαλίσουν έτσι την είσοδο τους στο πανεπιστήμιο. (Θέατρο Ε.Μ.Σ, 28/4-7/5)


ΑΘΗΝΑ

Το θεατρικό έργο "Η βελανιδιά" του Τιμ Κράουτς παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Ανδρέα Ανδρέου, στο Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας-Β’ Σκηνή. Πρόκειται για ένα τολμηρό σκηνικό πείραμα που μετεγγράφεται από έναν ηθοποιό σε έναν άλλον, από έναν υπνωτιστή στο υποκείμενό του, από ένα ακροατήριο σε ένα πρόσωπο. Ταυτοχρόνως, αποτελεί μία κωμικοτραγική σπουδή πάνω στη δύναμη της αυθυποβολής, την απώλεια και τα όρια πραγματικότητας και μυθοπλασίας. (από 19/4)

Ο Αύγουστος Κορτώ με το ακυκλοφόρητο "Ρίτα & Ντύλαν & Φαίδρος & Φάμκε" παρατηρεί και σχολιάζει, ταυτίζεται με μία Αθήνα σε κρίση ταυτότητας και νιώθει την ανάγκη να ονειρευτεί μία εναλλακτική πραγματικότητα. Σκηνοθετεί ο Γρηγόρης Χατζάκης. (Σύγχρονο Θέατρο, από 20/4)

Η παράσταση "Colossus (Kολοσσός)", βασισμένη στην τραγωδία "Αγαμέμνων" του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου και με τη Σοφία Χιλλ στο ρόλο της Μητέρας, θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. (από 22/4)

Η Ομάδα ΑΣΙΠΚΑ του Δημήτρη Μπίτου και της Ειρήνης Δράκου παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα την "Πορνογραφία" του Simon Stephens, στο θέατρο Θησείον. Ένα έργο για την απόσταση που χρειάζεται κανείς να διανύσει μεταξύ θεάματος κι αληθινής ζωής. Μια παράσταση για το τώρα και το πάντα που ταράσσει την ανθρωπότητα, την εξάπλωση της βίας, σε περιοχές όμως που μέχρι χθες μας ήταν αδιανόητο να φανταστούμε. (από 23/4)

Η "λευκή σκηνή" φέρνει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή το αδημοσίευτο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη "Ο Γύρος του κόμπου: Σικελική τραγωδία" στο θέατρο TempusVerum/Εν Αθήναις, σε σκηνοθεσία Γιώργου Δούλου. Ο "Γύρος του κόμπου", περιστρεφόμενος γύρω από δίπολα (Αλήθεια– Ψεύδος, Σάρκα–Πνεύμα, Σκοτάδι–Φως, Καλό–Κακό, Θύμα–Θύτης, Φύση–Ηθική) και "δημητριαδικές" έννοιες (Έρωτας, Άνθρωπος, Θνητότητα, Εξουσία, Πόνος), καταλήγει στον πλήρη αφανισμό του Ανθρώπου. (από 24/4)

Το Θέατρο Δωματίου και η Άντζελα Μπρούσκου μας ξαναθυμίζουν το "4.48 Ψύχωση", το τελευταίο έργο της Σάρα Κέιν. Τέσσερις γυναίκες. Τρεις ηθοποιοί και μία μουσικός που συμμετέχει ζωντανά στη σκηνή. Μία κάμερα που διεισδύει σ’ ένα κατακερματισμένο κόσμο. Ένα παραληρηματικό κείμενο. Ένα έργο ως "αποχαιρετιστήριο σημείωμα" λίγο πριν την αυτοκτονία. (Θησείον, από 27/4)





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: