Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Το πρόγραμμα του Θεάτρου Άλφα.Ιδέα για την περίοδο 2017-2018

Leave a Comment
(8-8-2017)

Το Θέατρο Άλφα.Ιδέα παρουσιάζει το πολύπλευρο θεατρικό του πρόγραμμα για τη θεατρική περίοδο 2017-2018, με στόχο να αποτελέσει και αυτή τη χρονιά το αγαπημένο στέκι των θεατρόφιλων στην καρδιά της Αθήνας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει νέες παραγωγές, επιτυχημένες επαναλήψεις, συμπαραγωγές και παρουσίαση των βραβευμένων παραστάσεων του 1ου Duet Yourself Festival.

από 4 Οκτωβρίου 2017 [5ος χρόνος παραστάσεων]
"Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2", του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία της Ομάδας Ιδέα, με τον Κωνσταντίνο Μπιμπή, την Αθηνά Μουστάκα, τον Κώστα Γάκη.
Μια σπαζοκεφαλιά υποκριτικής, ένα θεατρικό παζλ από ποικίλα θεατρικά είδη και ύφη, ένας αγώνας να δοθεί στο ακέραιο η ουσία του έργου του Σαίξπηρ. Με όπλο την αθωότητα και την υψηλή σωματική τους ενέργεια οι performers ρίχνονται στην αρένα της σκηνής για να ανακαλύψουν από την αρχή τον πιο βαθύ, τον πιο παράλογο, τον πιο ακραίο, τον πιο θνησιγενή, τον πιο ποιητικά γελοίο έρωτα όλων των εποχών.

2, 9, 16 και 23 Οκτωβρίου 2017 [3ος χρόνος παραστάσεων]
"Το δέντρο του Οιδίποδα", σε σύνθεση κειμώνων της Ομάδας Ιδέα και σκηνοθεσία Κώστα Γάκη.
Ένα μεθυστικό πανηγύρι πάνω στην υπέροχη ιστορία του Οιδίποδα. Η ιστορία μιας καταραμένης γενιάς από την πρώτη άνθιση ως το μαρασμό που βασίζεται σε υλικό από 5 τραγωδίες (Οιδίποδας Τύραννος, Οιδίποδας επί Κολωνώ, Επτά επί Θήβας, Αντιγόνη, Φοίνισσες). Μια μυσταγωγία που αναζητά τις βαθιές, χοϊκές, αιμάτινες ρίζες. Τις δικές μας ρίζες. Οι ηθοποιοί για ένα μεγάλο μέρος της παράστασης αιωρούνται σε πανιά, καταβροχθίζουν άπληστα τον εναέριο χώρο του θεάτρου. Πίσω από αυτές τις εναέριες δράσεις κρύβεται μια απλή αρχή: ο τραγικός ήρωας δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μαριονέτα στα χέρια των θεών…
Παίζουν: Κώστας Γάκης, Μυρτώ Γκόνη, Σταύρος Λιλικάκης, Κώστας Μαγκλάρας, Νεφέλη Μαρκάκη, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Ανθή Φουντά.

από 27 Οκτωβρίου 2017
"Υπηρέτης δύο αφεντάδων" του Κάρλο Γκολντόνι, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη.
Σε μια εποχή εξυπηρέτησης συμφερόντων και χρεών, η Ομάδα Ιδέα αποφασίζει να (εξ)υπηρετήσει την τέχνη της κωμωδίας, να (εξ)υπηρετήσει τους κώδικες του πιο ξέφρενου θεατρικού είδους, της Commedia dell’ arte, να (εξ)υπηρετήσει τον Goldoni και ταυτόχρονα να (εξ)υπηρετήσει την ψυχή της και την εποχή μας. 
Παίζουν: Γιάννης Δρακόπουλος, Χρήστος Ευθυμίου, Σταύρος Λιλικάκης, Λήδα Μανιατάκου, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Κατερίνα Παπουτσάκη, Ιβάν Σβιτάιλο, Άκης Φίλιος. 

Παιδική Σκηνή Άλφα – Ιδέα

από 15 Οκτωβρίου 2017
"Ματίας ο Πρώτος" της Άλκης Ζέη, σε σκηνοθεσία Άρτεμης Γρύμπλα. 
Ο Ματίας και οι φίλοι του έρχονται σε επαφή με τη βαρβαρότητα του πολέμου μόνο και μόνο για να μας θυμίσουν πως οι πόλεμοι πρέπει να σταματούν. Τα παιδικά μάτια δεν αντέχουν τον πόλεμο. Η φιλία δεν ανέχεται τον πόλεμο. Η αγάπη μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο.
Παίζουν: Αργυρώ Βούρου, Κατερίνα Δημάτη, Γιώργος Ιωσηφίδης, Τάσος Κονταράτος, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Ευθύμης Χαλκίδης.

Συμπαραγωγές & Συνεργασίες

από 30 Σεπτεμβρίου 2017
"Έγκλημα στο Cafe – Noir" του David Landau, σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ.
Το έργο σατιρίζει τα κλισέ της αξέχαστης εποχής των film-noir, και μέσα από ένα γρήγορο ρυθμό πλοκής και συγκρούσεων ξεδιπλώνει ευφάνταστα ένα τοπίο όπου οι ήρωες, ειδομένοι μέσα από το μεγεθυντικό φακό της κωμωδίας, κινούνται ανάμεσα στη γοητεία και τη γελοιότητα, ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα.
Παίζουν: Ειρήνη Κουμπαρούλη, Σωτήρης Μεντζέλος, Νάντια Πυθαρά, Μαρίνα Τσουμπρή, Ουσίκ Χανικιάν.

από 1 Οκτωβρίου 2017
"Σταχτομπούτα" σε σύλληψη ιδέας και κείμενο ValSia και σκηνοθεσία Στέργιου Κοντακιώτη. (3η θεση στο 1ο Duet Yourself Festival)
Παίζουν: Βαλέρια Δημητριάδου, Αθανασία Κουρκάκη.

από 6 Οκτωβρίου 2017
"Back 2 Back Improv Back Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται" από τις ομάδες "Bus και" και " Μη Μου Up Two" (2η θεση στο 1ο Duet Yourself Festival)
Παίζουν: Παναγιώτης Δελαβίνιας, Λίλα Μπάρμπα (Μη Μου Up Two) 
Μενέλαος Πρόκος, Βασιλική Κίσσα (Bus και)

από 9 Οκτωβρίου 2017
"Μικρός εγώ" (βασισμένο στο έργο του Κώστα Ταχτσή), σε σκηνοθεσία Βασίλη Ανδρέου. 
Το ταξίδι στην ζωή ενός ανθρώπου, μνήμες άλλοτε ωραίες, τρυφερές, από το χάδι της γιαγιάς και του πρώτου έρωτα, άλλοτε άσχημες, κραυγές από οικογενειακούς τσακωμούς που καταλήγουν να γίνουν, αυτή η μία κραυγή του ήρωα που αναγκάζεται πια να αντιμετωπίσει τον ίδιο του τον εαυτό, τόσο ως άτομο που δρα μέσα σε μία οικογένεια, όσο και ως ένας καλλιτέχνης που δρα μέσα στην κοινωνία.
Παίζουν: Βλασία Κουτσού, Γιώργος Μακρής, Φαίδρα Παπανικολάου, Νατάσα Σφενδυλάκη, Θεόδωρος Χιντζίδης.

19, 20, 21 και 22 Οκτωβρίου 2017
"Μαύρο χιόνι-το ημερολόγιο ενός μακαρίτη" του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου.
Ο Κώστας Φιλίππογλου, με την ιδιαίτερη αισθητική του, χρησιμοποιεί τις δυνατότητες του σωματικού θεάτρου, για να δημιουργήσει μια ποιητική παράσταση με πηγαίο χιούμορ, έντονες κινηματογραφικές εναλλαγές εικόνων και καταιγιστικό ρυθμό, δίνοντας πνοή σε ένα έργο που αναδεικνύει την καταπίεση και την περιθωριοποίηση που υφίσταται ο καινοτόμος δημιουργός από το κατεστημένο, ο νέος καλλιτέχνης από τους γηραιότερους και ο ανυπεράσπιστος πολίτης από την εξουσία.
Παίζουν: Εύα Αγγελοπούλου, Γιάννης Γιαννούλης, Τάσος Δημητρόπουλος, Δημήτρης Δρόσος, Εύα Οικονόμου Βαμβακά, Γιάννης Στεφόπουλος, Κώστας Φιλίππογλου.

από 2 Νοεμβρίου 2017 
"Η ντουλάπα της οργής", σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη και Πάρη Πιχαρίδη.
Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αθήνα το φθινόπωρο του 1989. Μία επιτυχημένη συγγραφέας λογοτεχνικών βιβλίων, ενώ προετοιμάζει το νέο της μυθιστόρημα, βιώνει μία κατάφορη επίθεση προς αυτήν, τόσο για την ιδιότητα της ως συγγραφέα όσο και στην ίδια της την προσωπικότητα. Στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει την επίθεση από έναν άγνωστο εκβιαστή, στρέφεται για βοήθεια στον πολύ καλό φίλο της και γείτονα, ο οποίος όμως, σε συνεργασία με έναν δικό του φίλο, έχει άλλα σχέδια.
Παίζουν: Ιωάννης Βλαχογιάννης, Έφη Καραγιάννη, Σάκης Καρκαφίρης.

Νοέμβριος 2017
"Περιμένοντας τον Γκοντό" του Σάμουελ Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Στέλιου Γιαννακού. (1η θέση στο 1ο Duet Yourself Festival)
Ο Βλαδίμηρος και ο Εστραγκόν περιμένουν τον Γκοντό. Η αναμονή τίθεται σαν βασική κατάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης, κατάσταση όπου η ροή του χρόνου βιώνεται στην πιο καθαρή της μορφή. Οι δύο ήρωες νιώθουν την ανάγκη να γεμίσουν την ατέλειωτη αναμονή και να καταπολεμήσουν το αίσθημα ματαιότητας, πρόκειται για μια μάχη ανάμεσα στη διατήρηση ελπίδας και την παραίτηση.
Παίζουν: Στέλιος Γιαννακός, Θανάσης Ισιδώρου, Σταύρος Μαρκάλας, Δημήτρης Μαμιός.

Ιανουάριος 2018
"Σαλώμη" του Όσκαρ Ουάιλντ, σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ.
Η μονόπρακτη τραγωδία του Όσκαρ Ουάιλντ, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και απαγορεύτηκε στην πουριτανική Αγγλία του 19ου αιώνα, είναι ένα σκοτεινό ποίημα για την σαρωτική δύναμη του ανεκπλήρωτου πόθου που μπορεί να γεννήσει τέρατα.

Ιανουάριος 2018
"Το πορφυρό νησί" του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ, σε σκηνοθεσία Μαριάς Βαρδάκα. (Συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης)
Είναι μια ευφάνταστη πολιτική κωμωδία, μια αλληγορία με έντονα τα στοιχεία της θεατρικότητας (θέατρο μέσα στο θέατρο στην πιο καθαρή του μορφή) και της αυτοβιογραφίας (ο Μπουλγκάκωφ φαίνεται να ταυτίζεται με τον ρόλο του συγγραφέα του έργου του, μεταγράφοντας κωμικά τις επαγγελματικές και ιδεολογικές του περιπέτειες στο χώρο του θεάτρου).
Παίζουν: Δημήτρης Παπανικολάου, Εύα Βάρσου, Χρήστος Σκούρτας κ.ά. 

Επιπλέον, θα διεξαχθεί για δεύτερη χρονιά το Duet Υοurself Festival, ενώ θα πραγματοποιηθεί και κύκλος θεατρικών σεμιναρίων. 

Θέατρο Άλφα-Ιδέα (Πατησίων 37 και Στουρνάρη 51, Αθήνα, τηλ. 210 5238742)



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: