Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Festival d' Automne 2017 στο Παρίσι

Leave a Comment
(20-8-2017)

Το Festival d' Automne του Παρισιού είναι μια γιορτή των σύγχρονων τεχνών. Θεσμοθετήθηκε το 1972 από τον Michel Guy, με την υποστήριξη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Georges Pompidou. Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ είναι ο σκηνοθετης Emmanuel Demarcy-Mota.

Στο φεστιβάλ παρουσιάζονται δημιουργίες πειραματικού χαρακτήρα. Κάθε χρόνο, από τον Σεπτέμβρη έως τον Δεκέμβρη, το κοινό έχει την ευκαιρία να δει πάνω από 40 παραστάσεις.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές και εκθέσεις εφαρμοσμένων τεχνών.

Οι Σκηνοβασίες επιλέγουν 10 θεατρικές παραστάσεις από τη φετινή, 46η διοργάνωση του Φεστιβάλ:

"Beware of Pity" του Stefan Zweig, σε σκηνοθεσία Simon McBurney.
Ο Simon McBurney του Complicité ενώνει τις δυνάμεις του με ηθοποιούς της γερμανικής Σαουμπίνε για να παρουσιάσουν τη σκηνική εκδοχή του μυθιστορήματος του Zweig. Ο συγγραφέας με τρόπο διαχρονικό και οδυνηρά σύγχρονο, βυθίζει τους αναγνώστες στις ψευδαισθήσεις της συμπόνιας.
Les Gémeaux / Scène Nationale, 14 έως 24 Σεπτεμβρίου.

"Real Magic", από την Forced Entertainment.
Ενοχλητικά αστεία η πιο πρόσφατη δουλειά της κολεκτίβας τοποθετεί τους ηθοποιούς στην παγίδα μιας σκηνής που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, μέχρι το σημείο της παραμόρφωσής της. Σε ένα περιβάλλον με γέλια και χειροκροτήματα "κονσέρβα" οι χαρακτήρες της παράστασης μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει μέσα από τον κόσμο των τηλεοπτικών σώου.
Théâtre de la Bastille, 18 έως 24 Σεπτεμβρίου.

"Endgame" (Το τέλος του παιχνιδιού) του Σάμουελ Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Tania Bruguera.
Η περφόρμερ Tania Bruguera "αναλαμβάνει" να γράψει -με τους δικούς της ελεύθερους και ανεμπόδιστους όρους- τη δική της ιστορία της Κούβας. Αποφασίζοντας να φέρει στη σκηνή το "Τέλος του παιχνιδιού" του Μπέκετ, εκφράζει την επιθυμία της να επανασυνδεθεί με τις λέξεις.
Nanterre-Amandiers, centre dramatique national, 22 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου.

"Zig Zig", σε σκηνοθεσία Laila Soliman. 
Εκατό χρόνια πριν, ένα μικρό αιγυπτιακό χωριό δέχεται επίθεση από τον βρετανικό στρατό. Κατά τη διάρκεια της δίκης που ακολούθησε μια ομάδα γυναικών κατήγγειλαν τον βιασμό τους από τους στρατιώτες. Η Laila Soliman χρησιμοποιεί τις μαρτυρίες τους ως αφετηρία για την επισκόπηση αυτής της ιστορικής στιγμής, εξετάζοντας το ρεύμα της βίας σε σχέση με το φύλο.
Nouveau théâtre de Montreuil, centre dramatique national, 12 έως 21 Οκτωβρίου.

"Ensemble Ensemble", σε κείμενο, χορογραφία και σκηνοθεσία Vincent Thomasset.
Η τελευταία δημιουργία του Vincent Thomasset μετατοπίζει ένα βήμα παρακάτω την αντίληψη για τη σκηνή και τον κόσμο. Ένα κομμάτι για τέσσερις ερμηνευτές και ένα πλήθος διαφορετικών φωνών, το "Ensemble Ensemble" επιτρέπει στα σώματα να "ακουστούν" και στις λέξεις να "ειδωθούν".
Théâtre de la Bastille, 18 έως 24 Οκτωβρίου

"C’est la vie", σε κείμενο και σκηνοθεσία Mohamed El Khatib.
Η απώλεια ενός παιδιού λειτουργεί για τον γονιό ως μια "ορφάνια" από την αντίστροφη σκοπιά. Ο Mohamed El Khatib φέρνει στη σκηνή δύο ηθοποιούς για να "μαρτυρήσουν" αυτόν τον βουβό πόνο. Οι δύο ηθοποιοί -ο Daniel Kenigsberg (61 ετών) και η Fany Catel (37 ετών)- έχουν χάσει στην πραγματικότητα τα παιδιά τους, ηλικίας 25 και 5 ετών αντίστοιχα. Théâtre Ouvert – Centre National des Dramaturgies Contemporaines, 30 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου
Théâtre de la Ville - Espace Pierre Cardin, 10 έως 22 Νοεμβρίου

"Compassion. L’histoire de la mitraillette", σε κείμενο και σκηνοθεσία Milo Rau. 
Στο "Compassion. L’histoire de la mitraillette" ο Milo Rau φωτίζει το πεπρωμένο δύο γυναικών, του μάρτυρα και του θύματος: η γεννημένη στην Ελβετία Ursina Lardi, ηθοποιός από τη βερολινέζικη Σαουμπίνε, ως πρώην μέλος μιας ΜΚΟ που έζησε από κοντά τις σφαγές στη Ρουάντα και στο Κονγκό και η Consolate Sipérius από το Μπουρούντι, η ηθοποιός που επέζησε της γενοκτονίας και στη συνέχεια μετανάστευσε στο Βέλγιο.La Villette, 7 έως 11 Νοεμβρίου

"La Despedida", από το Mapa Teatro, σε σκηνοθεσία Heidi και Rolf Abderhalden.
Συνδυάζοντας τη θεατρική εγκατάσταση με τα οπτικοακουστικά αρχεία, το Θέατρο Mapa φέρνει στη σκηνή τα απομεινάρια μιας ένοπλης σύγκρουσης που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα στην Κολομβία. Στο έργο η ποίηση προκύπτει μέσα από το μοντάζ των ντοκουμέντων.
Théâtre de la Ville / Les Abbesses, από 13 έως 18 Νοεμβρίου

"En manque", σε σύλληψη και σκηνοθεσία Vincent Macaigne.
Μια εύπορη συλλέκτρια έργων τέχνης δημιουργεί ένα ίδρυμα που φιλοξενεί όλα τα έργα της δυτικής τέχνης. Αυτό είναι το σημείο εκκίνησης που χρησιμοποιεί ο Vincent Macaigne για να έρθει αντιμέτωπος με τα παιδικά του όνειρα. Διχασμένη μεταξύ εξέγερσης και παραίτησης, η παράσταση επιχειρεί να εξετάσει την καθαρή ιδέα της τέχνης.La Villette, 14 έως 22 Δεκεμβρίου

"Adishatz / Adieu", σε σύλληψη και ερμηνεία Jonathan Capdevielle.
Μέσα από ένα συνονθύλευμα μπαρόκ ρεπερτορίου, ντίσκο επιτυχιών και παραδοσιακών τραγουδιών, ο Jonathan Capdevielle εμπλέκει τους θεατές στον ιστό των βαθύτερων αναμνήσεών του- φέρνοντάς τους πίσω στις δοκιμές και τις δοκιμασίες της δικής τους εφηβικής περιόδου.
Théâtre du Rond-Point, 12 Δεκεμβρίου 2017 έως 6 Ιανουαρίου 2018

http://www.festival-automne.com/en/program/theatre




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: