Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Μηνολόγιο Οκτωβρίου 2017

Leave a Comment
Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.(1-10-2017)

Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στο πλαίσιο τον 52ων Δημητρίων θα παρουσιαστούν: "Our Secrets", από τους Béla Pintér and Company (Labattoir, 4/10), "Στέλλα κοιμήσου" από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Οικονομίδη (Θέατρο Ε.Μ.Σ., 5-6/10), "Ο Γλάρος... αυτό ήθελα να πω", από τους HashArt Τheater Group, σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάρα (Άνετον, 7-8/10), "Lippy", από την ιρλανδική ομάδα Dead Center (11/10), "Το μαύρο χιόνι-Το ημερολόγιο ενός μακαρίτη", σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου (Άνετον, 12-13/10)

Στα "Αμάραντα" ένας θίασος ζώντων και νεκρών δίνει την έσχατη παράστασή του: ο Μέμος, ο Στάμος, η Μερόπη, η νεκρή καλλιτέχνις Αντώνα λίγο πριν τους φάνε τα σκυλιά. Με υλικά όλα εκείνα τα θεμελιώδη συστατικά που συνθέτουν τα θεατρικά σύμπαντα του Παύλου Μάτεσι και της Γλυκερίας Μπασδέκη, η bijoux de kant επιχειρεί τη δημιουργία του εθνικού μας πορτρέτου: φαιδροί, βαρυπενθούντες, από χρόνια πεθαμένοι και πεινασμένοι φτωχοδιάβολοι, που προσπαθούν να αναπαραστήσουν τα συντρίμμια του εαυτού τους. (Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, 5-8/10)

Η πρώτη θεατρική παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για τη σεζόν 2017-2018 είναι η "Αυλή των θαυμάτων" του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Στον ρόλο της Αννετώς η Σοφία Καλεμκερίδου και του Ιορδάνη ο Δημήτρης Κολοβός. (Μονή Λαζαριστών-Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, από 7/10)

To σκληρό και ταυτόχρονα αστείο και τρυφερό έργο του Φούριο Μπορντόν "Τα τελευταία φεγγάρια" που σκηνοθετεί ο Άγγελος Αντωνόπουλος, έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς. Ένας ηλικιωμένος καθηγητής ετοιμάζει την βαλίτσα του. Πρόκειται πολύ σύντομα να εγκαταλείψει το σπίτι του γιου του, που τον φιλοξενεί, γιατί τα εγγόνια του μεγαλώνουν και δεν υπάρχει πλέον χώρος γι αυτόν. Θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε έναν οίκο ευγηρίας... (12-15/10)

Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος επιστρέφουν τρεις μεγάλες καλλιτεχνικές επιτυχίες: η "Οικογενειακή γιορτή-Festen", σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου (Φουαγιέ Ε.Μ.Σ., από 8/10), το "Γκιακ" του Δημοσθένη Παπαμάρκου, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη (Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, από 12/10) και τα "Ανεμοδαρμένα ύψη" της Έμιλυ Μπροντέ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. (Θέατρο Ε.Μ.Σ., από 26/10)

Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις σκηνοθετεί για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος την παράσταση "Ρωσική επανάσταση". Μια παράσταση που προσπαθεί να ανασυνθέσει τις πρώτες μέρες της Ρώσικης Επανάστασης μέσα από τα μάτια ενός απλού ανθρώπου που βρέθηκε μέσα στη δίνη της επαναστατικής ορμής για την αλλαγή του κόσμου. (Βασιλικό Θέατρο, από 25/10)  


ΑΘΗΝΑ 

Το Θέατρο Αλκμήνη φιλοξενεί μια παράσταση για τη ζωγράφο Φρίντα Κάλο. Οι πίνακες, τα γράμματα, το ημερολόγιό της. Οι άλλοι. Μια γειτόνισσα, μια μητέρα, μια αδελφή, ένας αγαπημένος, ένας τελωνειακός, μια φίλη, ένας μαθητής, μια νοσοκόμα. Το Μεξικό. Ένας ιδιαίτερος πολιτισμός. Ένας άλλος κόσμος. Μια παράσταση με αφορμή την διάσημη ζωγράφο. Σκηνοθετούν η Έλενα Βισέρη και ο Πέτρος Παπαζήσης (από 2/10)

Η Λυκόφως παρουσιάζει τον νέο θεατρικό μονόλογο του Γιάννη Σκαραγκά "Η κυρά της Ρω". Ένα συγκινητικό και βαθιά ανθρώπινο κείμενο που εμπνέεται από την ηρωική φιγούρα της Κυράς της Ρω για να μεταφέρει επί σκηνής την Δέσποινα, τον ιδιαίτερο κόσμο μιας γυναίκας που κουβαλάει ένα κομμάτι από τις καρδιές και τον χαρακτήρα όλων των Ελλήνων, ένα ταξίδι από την μοναξιά στην ελπίδα και την πίστη στο καλό που κρύβει ο άνθρωπος. Σκηνοθετεί η Κατερίνα Μπερδέκα κι ερμηνεύει η Φωτεινή Μπαξεβάνη. (Σφενδόνη, 5-22/10)

Το έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη και της Ελένης Χαβιαρά "Με δύναμη από την Κηφισιά", ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, από τις 5 Οκτωβρίου. Γραμμένο με σπινθηροβόλο χιούμορ, γρήγορο ρυθμό και ανάλαφρη διάθεση, άλλοτε φάρσα, άλλοτε κομεντί, άλλοτε δράμα, με αριστοτεχνική κατασκευή, το έργο αναδεικνύει το εσωτερικό κενό των ηρωίδων και την απελπισία τους μπροστά στο πέρασμα του χρόνου, τη δυσκολία τους να ανταποκριθούν στα κοινωνικά πρότυπα και να σταθούν στα πόδια τους.

Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος επιστρέφει στη σκηνή με το "Τίμημα" του Άρθουρ Μίλλερ. Οι χαρακτήρες του έργου καλούνται να αναθεωρήσουν όλες τις αποφάσεις τους μπροστά στην αναγκαστική εκποίηση της πατρικής περιουσίας τους. Ένα σωρό έπιπλα στοιβαγμένα για σχεδόν 30 χρόνια, ύστερα από την οικονομική καταστροφή του πατέρα τους το 1929, "στοιχειωμένα" με τις επιλογές που καθόρισαν τις ζωές όλων. Την παράσταση σκηνοθετεί η Ιωάννα Μιχαλακοπούλου. (Θέατρο Ιλίσια, από 7/10)

Το έργο "7 χρόνια" είναι βασισμένο στην ομώνυμη ισπανική ταινία των Jose Cabeza και Cristian Conti. Τέσσερις φίλοι και συνεργάτες. Ένας μεσολαβητής. Η πιο σημαντική διαπραγμάτευση. Ένας από τους τέσσερις θα πρέπει να πάει φυλακή για 7 χρόνια. Όταν η εφορία ανακαλύπτει μια μεγάλη απάτη στην εταιρία των τεσσάρων φίλων, η μόνη λύση που προκύπτει ομόφωνα είναι, κάποιος από τους τέσσερις, να πάρει μόνος του την ευθύνη, προστατεύοντας τους υπόλοιπους και την εταιρία. Ένας ανεξάρτητος μεσολαβητής θα τους βοηθήσει στη λύση. Το οικονομικό αντίτιμο για την απώλεια της ελευθερίας θα το ορίσει αυτός, που θα βρεθεί στη φυλακή. Ποιός στ’ αλήθεια αξίζει να "φύγει"; Και πόσο κοστίζει; Σκηνοθετεί ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. (Αποθήκη, από 11/10)

"Ο πατέρας του Άμλετ" -το πρώτο θεατρικό έργο του συγγραφέα Μάνου Ελευθερίου- θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Θησείον, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη κι ερμηνεία Χρήστου Χατζηπαναγιώτη. Το έργο είναι η αναμέτρηση με τον θάνατο, με αυτά που έγιναν, ο απολογισμός μιας ζωής. (από 16/10)

Ο "Οίκος Μακ-Μπεθ" του Παναγιώτη Μέντη είναι ένα έργο γραμμένο κατά παραγγελία για το Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν, βασισμένο στον "Μακμπέθ" του Σαίξπηρ, Ένα πολιτικό, ψυχολογικό θρίλερ για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική πραγματικότητα και την αναμενόμενη μετα-δημοκρατία. Σε ένα τοπίο άμεσου μέλλοντος, αλλά και σκοτεινού μεσαίωνα, η άνοδος στην εξουσία, η κατάκτηση του στέμματος ή η αρχηγία του κόμματος, έχει τους ίδιους κανόνες εδώ και αιώνες. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Κωστής Καπελώνης (Υπόγειο, από 16/10)






Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: