Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

ΣΚΗΝΟΒΑΣΙΕΣ -- Καλλιτεχνικός προγραμματισμός ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων για το 2018

Leave a Comment
(23-3-2018)

Η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων, Ελένη Δημοπούλου, παρουσίασε τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του Θεάτρου για το 2018.

Όπως δήλωσε στη συνέντευξη τύπου παρουσίασης του προγράμματος η κα Δημοπούλου: "Όραμα της καλλιτεχνικής διεύθυνσης είναι το ΔΗΠΕΘΕ να γίνει συνώνυμο ενός χώρου πολυσυλλεκτικού εναλλασσόμενου ρεπερτορίου και σημαντικών συνεργασιών, ένα θέατρο ομαδικότητας και σύμπραξης. Σε αυτό το όραμα θα στέκονται συνοδοιπόροι καλλιτέχνες με σημαντική πορεία και ισχυρό στίγμα στον χώρο, ταυτόχρονα όμως κι ομάδες νεότερων δημιουργών που κάνουν τα πρώτα τους βήματα κι αναζητούν μια ανοιχτή πλατφόρμα επικοινωνίας του έργου τους".

Το πρόγραμμα:

ΜΑΡΤΙΟΣ 2018
Πρόγραμμα "Συνομιλίες"
Μια φορά τον μήνα θα διοργανώνονται "συνομιλίες" με σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου. Ηθοποιοί που συνεργάζονται με το ΔΗΠΕΘΕ ή μαθητές των θεατρικών εργαστηρίων του ΔΗΠΕΘΕ συστήνουν τους καλεσμένους στο κοινό με μια σύντομη παρουσίαση της ζωής και του έργου τους, με τη χρήση video ή άλλων μέσων διάρκειας δέκα λεπτών και συντονίζουν τις συνομιλίες. Η αρχή γίνεται στις 27 Μαρτίου (Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου). Η συγγραφέας και ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου ταξιδεύει στα Γιάννενα για να διαβάσει το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου και να συζητήσει με το κοινό για το Θέατρο για Παιδιά.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018
"Η λογοτεχνία ανοίγει την αυλαία" με τις φιλοξενούμενες παραστάσεις: 
"Το πεπρωμένο ονομάζεται Κλοτίλδη" του Τζοβάνι Γκουαρέσκι, σε σκηνοθεσία Αμαλίας Καβάλη και Γιάννη Σοφολόγη, με την Αιμιλία Καβάλη και τον Γιάννη Σοφολόγη.
"Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο" του Όσκαρ Ουάιλντ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κίτσιου, με τη Θεοδώρα Τζήμου, τη Βαλέρια Δημητριάδου και τη Χρύσα Κοταράκου.
"Ο γάμος του Καραχμέτη" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία Όλγας Λαζαρίδου, με την Ιφιγένεια Γρίβα και τον Νικόλαο Χαλδαιάκη.
"Μικρό Πόνι" του Πάκο Μπεθέρα, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη, με τη Ρηνιώ Κυριαζή και τον Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο.

ΜΑΙΟΣ 2018
"Συνέργειες"
Το Καμπέρειο Θέατρο γίνεται η "σκηνή" των συνεργειών. Το ΔΗΠΕΘΕ χρηματοδοτεί τρεις επαγγελματικές θεατρικές ομάδες των Ιωαννίνων. Η πρώτη ομάδα που ξεκινά τον νέο θεσμό είναι το Politheatro με το "Υπόγειο" του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόγκου.


Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου
Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, ως αρωγός του ερασιτεχνικού θεάτρου, διοργανώνει και αυτόν τον Μάιο, τον μήνα ερασιτεχνικής θεατρικής δημιουργίας στην Ήπειρο. Επτά θεατρικές ομάδες, εκ των οποίων δυο ομάδες της Ερασιτεχνικής Σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου, συναντώνται, σε έναν "μαραθώνιο" παραστάσεων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το ΔΗΠΕΘΕ δρόμο παίρνει… δρόμο αφήνει
To ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ταξιδεύει για να συλλέξει τοπικές ιστορίες και να συν-δημιουργήσει νέες, μέσα από τη ματιά, τον λόγο, τη μνήμη και τη φαντασία των παιδιών. Ένα ταξίδι χαράς, έκφρασης και δημιουργίας για παιδιά. Το ΔΗΠΕΘΕ καλεί τα παιδιά που ζούνε στα χωριά της περιοχής των Ιωαννίνων και τους εκπαιδευτικούς τους να γίνουν συνεπιβάτες σε ένα ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο. Ο τόπος και η ιστορία του ζωντανεύουν μέσα από ζωγραφιές, μουσικές, δρώμενα και κείμενα των παιδιών που εσωκλείουν εμπειρίες, μνήμες και βιωματικές γνώσεις ξεδιπλώνοντας την ποικιλομορφία του πολιτισμικού μας πλούτου. Ένας μουσικός, μια αφηγήτρια και ένας εικαστικός δημιουργούν ένα ζωντανό αρχείο ιστοριών.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2018

Συνάντηση Μαθητικών Θιάσων
Οι μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων ανεβαίνουν στη σκηνή του Θεάτρου, για να τη γεμίσουν με φρεσκάδα, αυθεντικότητα και δημιουργικότητα. Μαθητικοί θίασοι από σχολεία, με την ενέργειά τους και τον αέρα αισιοδοξίας που διακατέχει τη νέα γενιά, παρουσιάζουν τα δικά τους έργα, με την αμέριστη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους.

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018
Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος [Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης]

"Θεσμοφοριάζουσες" του Αριστοφάνη, μια συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με το Φεστιβάλ Αθηνών, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, 

"Πέρσες" του Αισχύλου από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη.

"Ορέστης" του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη.

"Αγαμέμνονας" του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις. 

"Ηλέκτρα" του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.

Διεθνές Θεατρικό Εργαστήριο Δωδώνης
Διδάσκουν: Mιχαήλ Μαρμαρινός, Νίκος Καραθάνος, Αμαλία Μουτούση, Σίμος Κακάλας, Μάρθα Φωκά, Κωνσταντίνος Θωμαΐδης, Ρηνιώ Κυριαζή. Τα εργαστήρια θα συνδυαστούν με τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, με αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής και με χώρους στην πόλη των Ιωαννίνων. Η επιστημονική επιμέλεια ανήκει στη Δηώ Καγγελάρη, θεατρολόγο, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

"Το Τάβλι" του Δημήτρη Κεχαΐδη, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί εντός των αιθουσών του ΔΗΠΕΘΕ και θα ταξιδέψει παντού μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, σε μη θεατρικούς χώρους, σε αυλές, σε χωριά του νομού, σε μικρές πόλεις, και σε χωριά της Ελλάδας.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018
Παραστάσεις από επαγγελματικές θεατρικές ομάδες των Ιωαννίνων.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018

Θέατρο για παιδιά: "Η μωβ ομπρέλα" της Άλκης Ζέη, σε σκηνοθεσία Δήμητρας Λαρεντζάκη. 
Το έργο της Άλκης Ζέη παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

"Ο γλάρος" του Άντον Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου. Συμπαραγωγή με το Θεσσαλικό Θέατρο. 

Σεμινάρια Θεατρικής Αγωγής και Λόγου
Στα σεμινάρια διδάσκουν έμπειροι ηθοποιοί, σκηνοθέτες, θεατρολόγοι και καθηγητές με συναφείς ειδικότητες.

Φέτος, από το ΔΗΠΕΘΕ, θα γίνουν μαθήματα υποκριτικής για ενήλικες (αρχαρίων και προχωρημένων), θεατρικό εργαστήρι για παιδιά, θέατρο για εφήβους, ειδικές θεματικές ενότητες για το θέατρο, ενώ θα λειτουργήσει και η Ερασιτεχνική Πειραματική Σκηνή.

Tο ΔΗΠΕΘΕ υλοποιεί και μαθήματα στο Εργαστήρι Αφηγηματικού Θεάτρου. Διδάσκει η Γιάννα Κούλα, παιδαγωγός θεάτρου και σκηνοθέτης. Το εργαστήρι απευθύνεται σε ενήλικες που έχουν ασχοληθεί με το θέατρο και τις τεχνικές του.

Ακόμη, το ΔΗΠΕΘΕ ετοιμάζει και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στη Νεανική του Σκηνή, με τίτλο: "Γνωρίζοντας τον Τσέχωφ".

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ημέρα Βιβλίου: Με κεντρικό μήνυμα "διαβάζω και αλλάζω", ξεκινώντας από την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) και με κορύφωση την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, οργανώνονται εκδηλώσεις όλο τον Απρίλιο για το βιβλίο και την προώθηση της ανάγνωσης.

Φεστιβάλ Αφήγησης: Τίτλος της φετινής διοργάνωσης "Οι θρύλοι που ζωντανεύουν".

Γαστρονομικές Ιστορίες: Για πρώτη φορά το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, εγκαινιάζει τις "Γαστρονομικές Ιστορίες". Θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο στα Λακκώματα και στο Νησί της λίμνης Παμβώτιδας, των "θρύλων και των παραδόσεων".

Πικ νικ με θέα τη λίμνη: Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πρασίνου, το ΔΗΠΕΘΕ διοργανώνει φέτος για πρώτη φορά ένα… πικνίκ με θέα τη λίμνη Παμβώτιδα, στο Πάρκο Λιθαρίτσια. Τα παιδιά θα παίξουν παιχνίδια που πλέον έχουν "εξαφανιστεί", παιχνίδια με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές, όπως η μακριά γαϊδούρα, η τυφλόμυγα, τα πεντάβολα, το κόκαλο ξεκόκαλο κ.α.

Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις: Το ΔΗΠΕΘΕ αποχαιρετά τη χρονιά με αφηγήσεις παραμυθιών.



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: