Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Το κουρδιστό πορτοκάλι στη Θεσσαλονίκη

Leave a Comment
Ο νεαρός Άλεξ απολαμβάνει τους βιασμούς, τα ναρκωτικά και την "Ενάτη Συμφωνία" του Μπετόβεν. Ως αρχηγός μιας συμμορίας εφήβων, περιπλανιέται στους δρόμους ενός δυστοπικού μέλλοντος αναζητώντας φρικτές συγκινήσεις. Όταν ο Άλεξ συλλαμβάνεται και φυλακίζεται για την αποκλίνουσα συμπεριφορά του, το Κράτος αναλαμβάνει να τον αναμορφώσει... αλλά με ποιο κόστος;

Το "Κουρδιστό Πορτοκάλι" αφηγείται —σε χρόνο και μέρος που δεν καθορίζονται— την ιστορία του νεαρού Άλεξ, αρχηγού μιας συμμορίας συνομηλίκων του, που διασκεδάζουν σκορπίζοντας βία: κλοπές, βιασμοί και βανδαλισμοί είναι η καθημερινότητά τους. Μετά από μια δολοφονία, ο Άλεξ συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Για να αποκτήσει την ελευθερία του, δέχεται να συμμετέχει σαν «πειραματόζωο» σε ένα πρωτοποριακό σύστημα σωφρονισμού που μελετά η κυβέρνηση.
Το έργο θέτει το πρόβλημα της αντιμετώπισης της νεανικής βίας αλλά και το θέμα της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου για να επιλέξει το καλό ή το κακό.

Η διάσημη νουβέλα του Άντονι Μπέργκες εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1962 και σαράντα χρόνια αργότερα περιλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού Time με «τα 100 κορυφαία μυθιστορήματα του 20ού αιώνα». Στο μεταξύ, είχε αποκλειστεί από πολλές δημόσιες και σχολικές βιβλιοθήκες «λόγω θέματος» και «λόγω λεξιλογίου». Το 1971 μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ, σε σενάριο του ίδιου του συγγραφέα.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
"Το κουρδιστό πορτοκάλι" του Άντονι Μπέργκες, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.

Μετάφραση: Θοδωρής Πετρόπουλος
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Μιχαλόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Κοτσιρέας
Βίντεο: Άκης Πολύζος
Βοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ήστυ
Βοηθός σκηνογράφου: Ελίνα Δράκου.

Παίζουν: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Λάμπρος Κτεναβός, Μένη Κωνσταντινίδου, Γιώργος Στάμος, Αγγελική Τρομπούκη, Φάνης Παυλόπουλος, Βαγγέλης Χατζηνικολάου.

Θέατρο Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 262051)
Κάθε Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:15 και 21:00 και Κυριακή στις 20:00, έως 28 Φεβρουαρίου 2016
Εισιτήρια: 15, 12 (φοιτητικό), 10 (ανέργων) 



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: